ING, anunț despre programul Noua Casă: de ce vor românii să se împrumute pentru o locuință în plină pandemie

de: Ciprian Ioana
13 04. 2021

Datele arată că românii ar fi mai precauți cu banii în plină pandemie. Însă interesul pentru programe precum Noua Casă e crescut, arată ING.

ING anunță că interesul pentru programul Noua Casă, în cadrul căreia acordă credite garantate de stat, e crescut. Banca tocmai ce a lansat programul și se pare că cerere există. S-au primit peste 1.200 de solicitări în acest sens, de peste două ori mai multe decât anul trecut.

E posibil ca mulți dintre cei aflați în căutarea unei locuințe să se arate, de fapt, interesați de case și vile, mai mult decât apartamente. Criza sanitară și faptul că oamenii au petrecut multă vreme în case crește apetitul pentru locuințe aerisite, în natură.

ING anunță interes crescut pentru Noua Casă

Potrivit băncii, care oferă credite garantate de stat pentru achiziția unei locuințe de 6 ani, programul Noua Casă din acest an nu duce lipsă de solicitanți.

”În cei șase ani de când ne-am alăturat programului Prima Casă, acum, în noua sa formă Noua Casă, am ajutat peste 15.000 de persoane să își cumpere o locuință. Mai mult, în acest timp, am avut cea mai performantă utilizare a fondurilor primite și ne-am crescut constant limita primită de la FNGCIMM”, a declarat Roxana Cristea, director responsabil cu creditarea la ING Bank România.

Programul Noua Casă e, de fapt, vechiul Prima Casă, redenumit și cu condiții noi.

Avansul la creditele garantat de stat este de doar 5%, aceasta fiind și principalul punct de atracție. Doar că nu e așa pentru toată lumea, există un anumit plafon.

Cea mai importantă prevedere din noul program se referă la dublarea plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, la fel cum era la Prima Casă. Statul garantează în acest caz 50% din valoarea creditului.

Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului. Analiștii au atras atenția că dublarea plafonului va duce la creșterea prețului locuințelor, ceea ce s-a și întâmplat, chiar dacă numărul beneficiarilor va fi mai mic anul acesta.